U tijeku uređenje Foginovog kupališta

Kupališne površine očistit ćemo od smeća i otpada, posjeći šikare i samonikla stabla, orezati i ukloniti suhe grane i opasna stabla, a travnjake pokositi i izgrabljati, najavljuje voditelj Ivan Delković. Sudionike javnih radova u sklopu Čistoće zatekli smo kako uređuju rubnjake i nepristupačne površine na Gazi.

Kako smo već pisali, u tijeku su javni radovi koje i ove godine provodi Grad Karlovac u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i karlovačkim tvrtkama „Čistoća“ i „Zelenilo“ . U program je uključeno osam osoba koje je angažirala tvrtke Čistoća, dok je Zelenilo uključilo njih sedam, od čega četiri žene. U Gradskom računu za ovogodišnji program javnih radova osigurano je sto tisuća kuna, a Županija će ih sufinancirati sa pedeset tisuća kuna. Radovi u kojima sudjeluju osobe koje su u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prijavljene duže od tri godine, provodit će se preko pet mjeseci.
Ovih dana obišli smo sudionike javnih radova obje navedene tvrtke. Tako smo u Ulici Hrvatske bratske zajednice zatekli radnike koje je angažirala Čistoća. Oni u sklopu javnih radova održavaju čistoću na nepristupačnim površinama do kojih se ne može doći strojem, te čiste rubnjake i površine na području grada za koje nije točno definirano u čijoj su nadležnosti. Pedesetogodišnji Stjepan Šiljac rekao nam je kako je prvi puta uključen u javne radove, a ima završenu osnovnu školu i devet godina je na burzi. Teško žive jer je i supruga nezaposlena, a imaju i četvero djece. Šiljac je istaknuo kako je zadovoljan jer ritam nije prenaporan, sve stignu napraviti, a uz put se i odmoriti. Kazao je kako su već posao odrađivali u gotovo svim dijelovima grada, od Zvijezde, Novog Centra, Starog grada, Dubovca, Borlina, Banije…Sanju Klarić smo također zatekli u čišćenju rubnjaka. Rekla je kako već šest godina nigdje ne radi, ima jedno dijete i supruga koji radi, ali ne prima redovito plaću. Klarić je također izjavila kako joj nije teško obavljati zadane poslove, pogotovo stoga što, kako je navela, imaju korektne i dobre šefove koji paze na njih i za vrijeme vrućina ih šalju u hlad. Kaže i kako imaju osiguranu sve potrebne alate i opremu, te su im trimeri, krampice, metle i lopate stalno pri ruci. To što trenutno radi, veseli ju, ali napominje kako bi ipak najradije dobila stalan posao. Sudionici radova u sklopu Zelenila ovih dana su na prostoru uokolo Foginovog kupališta. Zatekli smo ih na lokaciji budućeg bazena u blizini starog atletskog stadiona kako skupljaju pokošenu travu. Njihov voditelj, Ivan Delković rekao nam je kako su do sada uredili okoliš Starog grada Dubovca, Crnu promenadu, dio između dva mosta Mostanje-Turanj, okoliš kapelice u Mostanju, okoliš župnog ureda i crkve u Skakavcu, parkiralište i okoliš ulice Herta Turza na Dubovcu, a poslove odrađuju i po dojavi komunalnih redara. Sada, uoči otvaranja sezona kupanja, uređuju zelene površine oko Foginovog kupališta te pokose lijeve i desne obale gradskih kupališta.
-Kupališne površine očistit ćemo od smeća i otpada, posjeći šikare i samonikla stabla, orezati i ukloniti suhe grane i opasna stabla, a travnjake pokositi i izgrabljati, najavljuje voditelj Delković. Do kraja javnih radova koji bi trebali završiti 2. listopada, očekuje ih i uklanjanje ambrozije, te uređenje prilaza gradu, Poslovne zone Mala Švarča, pasica Brze ceste, kao i drugih javnih zelene površine koje nisu u programu redovitog održavanja Zelenila. Uglavnom, dok muškarci najčešće u rukama imaju motorke, trimere i šišače živice, žene uglavnom grabljaju, režu grane ili obavljaju lakše fizičke poslove. Četrdesetogodišnja Darija Lovrić, na burzi je 13 godina, suprug je zaposlen,a imaju dvoje djece. Ona je vrlo zadovoljna što je uključena u javne radove, kaže da je čitava ekipa odlična, a riječi hvale ima i za „šefa“, jer kaže kako je susretljiv i ima razumijevanja naročito kada su nepovoljni vremenski uvjeti. Tako kada jače kiši, puste ih kući, a sklanjaju se i s velikih vrućina. Danijela Tuškan ima 25 godina, ekološki je tehničar i tri je godine prijavljena na Zavod za zapošljavanje. Suprug joj je zaposlen, a ima i jedno dijete.
-Sviđa mi se na radovima, jer smo na zraku, nije nam prenaporno i kada se umorimo stanemo, a često mijenjamo i lokacije pa nam je zanimljivo, ističe Danijela koja je zadovoljna i što je već dobila preplanuli ten kao da je bila na moru. I Nebojša Gvozdić i Marijan Pavlović također su zadovoljni što uz put održavaju kondiciju, sviđa im se šef i ekipa, te napominju kako im smijeha, pjesme i šale ne nedostaje, a tada i vrijeme brže prođe. Ovih dana očekivali su i svoju prvu plaću za koju se nadaju da će iznositi oko 2.500 kuna.

Izvor i autor : Karlovački tjednik, Sunčica Laić

Skip to content