PRESS konferencija: podjela vrtnih kompostera i vrećica za biootpad

Početak podjele vrtnih kompostera te početak podjele biorazgradivih vrećica za odlaganja biootpada u smeđe spremnike, bile su teme konferencije za novinare održane u ponedjeljak, 02. svibnja.

Ovih dana, u dogovoru s mjesnim odborima, započet će podjela 3000 vrtnih kompostera. “Na taj način građani će moći kod kuće proizvoditi kompost koji mogu koristiti u svojim vrtovima. Cilj je smanjenje udjela biorazgradivog otpada u miješanom komunalnom otpadu”, naglasio je direktor Čistoće Vlatko Ivka, te dodao kako će građani moći preuzeti komposter i u tvrtki Čistoća, ukoliko ga ne budu u prilici preuzeti u prostorijama svog mjesnog odbora.

Po pitanju podjele biorazgradivih vrećica za odlaganje biootpada u smeđe spremnike, pozvao je predstavnike stanara da preuzmu vrećice u tvrtki (Gažanski trg 8), na pultu Reklamacija, za vrijeme radnog vremena, odnosno u prijepodnevnim satima.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je kako se posljednjih mjeseci kontinuirano radi na uspostavi infrastrukture za novi sustav gospodarenja otpadom. “Moramo mijenjati svoju svijest i navike, kao i odgovornost vezano uz novi sustav gospodarenja otpadom. To je nešto u što svi moramo biti uključeni, ne samo tvrtka Čistoća i Gradska uprava, nego i svi građani, rekao je gradonačelnik. Također je izvijestio kako stanovnici koji žive u krugu 500 metara od Odlagališta Ilovac imaju mogućnost dobiti ekološku rentu. “Karlovac je pokrenuo upravni postupak i svi koji žive u tom krugu dobit će obavijest na kućnu adresu da je postupak pokrenut i onda će se utvrđivati imaju li pravo na rentu ili ne. Iznos koji bi trebao biti isplaćen je oko 240 tisuća kuna na godišnjoj razini”, najavio je gradonačelnik.

Skip to content