Direktor ČISTOĆE Ivan Polović u emisiji HRK

Zeleni otok2

Plan: CENTRALNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE NA ILOVCU I TRI MANJA U GRADU

Zeleni otok2Direktor ČISTOĆE d.o.o. Karlovac, Ivan Polović gostova je 30. srpnja u emisiji Hrvatskog radio Karlovca „Aktualno u 11“. Hrvatski radio Karlovac objavio je razgovor na svom portalu, koji ovom prilikom prenosimo:

U emisiji Aktualno u 11 našeg Radija danas je gostovao direktor karlovačke ČISTOĆE Ivan Polović, koji se osvrnuo na mogućnosti sanacije otpada u Karlovcu.

Problem biootpada mogao bi se riješiti odvojenom posudom ili korištenjem posuda za miješani komunalni otpad, kao i do sada, ali uz korištenje uređaja koji bi ga razdvajao.

– Prema zadnjim informacijama takvo jedno postrojenje može biti kao dopunski dio uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Mekušju, gdje bi se na samoj lokaciji uređaja dogradilo jedno postrojenje. Iz ostatka nakon pročišćavanja, a to su muljevi i kruti otpad koji ostaje, iz biorazgradivog i zelenog otpada bi se onda proizvodio bioplin, a iz njega bi se radila električna i toplinska energija. Prošli tjedan smo već imali dva sastanka. U četvrtak imam jedan sastanak na tu temu u gradu Karlovcu, dakle Čistoća, Zelenilo i Vodovod te predstavnici Grada, gdje će se pokušati naći rješenja za zbrinjavanje na održivi ekološki način. Nadam se da ćemo uspjeti sve posložiti i krenuti u realizaciju projekta, s obzirom da treba najmanje dvije godine dok to u pravom smislu zaživi, izjavio je Polović.

Problem ulja, kiselina i opasnih kemikalija mogao bi se riješiti reciklažnim dvorištem.

– Nadam se da će Karlovac sljedeće godine dobiti barem jedno reciklažno dvorište, gdje se to onda može odložiti i nadam se da će ono biti nama na upravljanju. Ono što je planirano u Karlovcu je centralno reciklažno dvorište na Ilovcu, koje će se graditi kada se riješe imovinsko-pravni odnosi koji su malo komplicirani. Još su u planu tri manja reciklažna dvorišta u centru grada, istaknuo je Polović.

Pred više od godine i pol Čistoća je Europskoj uniji prijavila projekt sortirnice.

– Sortirnica je dio opreme koja je sastavni dio projekta koji smo prijavili s općinom Kočevje iz Slovenije na sredstva prekogranične suradnje. Međutim, nedugo nakon te prijave Slovenija je upala u financijske krize te su kod njih svi ti projekti stali. Nekakva informacija je da bi mi na jesen, pretpostavljam u listopadu, mogli saznati da li smo s tim projektom ušli unutra ili ne. Radi se o projektu gdje bi Čistoća Karlovac dobila nepovratna sredstva u visini 85% investicija, tj. negdje oko 500.000 eura bespovratnih sredstava. Od tih novaca financirala bi se mini sortirnica na odlagalištu Ilovac za selektiranje već odvojenog prikupljenog otpada, prvenstveno papira i plastike. Dobilo bi se i jedno vozilo s dvije komore odnosno s dvije frakcije gdje bi se u jednoj turi mogle kupiti dvije vrste smeća, zaključio je Polović. (izvor: web stranica Hrvatskog radio Karlovca)

Skip to content