Prenosimo…

foto 13 08

ČISTOĆA „ELEKTRIFICIRA VOZILA“foto 13 08

ČISTOĆU d.o.o. Karlovac, 13. je kolovoza posjetila zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković. Tom prilikom direktor tvrtke Damir Jakšić izvijestio je o planovima nabavke vozila na električni pogon. U nastavku prenosimo članak objavljen o toj aktivnosti na portalu Radio Mrežnice. Karlovačka Čistoća uskoro će nabaviti prva vozila na električni pogon, ali kako bi bili do kraja energetski učinkoviti, napajat će ih iz vlastitih izvora. Točnije, Čistoća će uskoro osposobiti pogone u kojima će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora tj. koristit će snagu Sunca i plin iz utrobe odlagališta otpada na Ilovcu. Čulo se danas za posjeta dogradonačelnice Marine Kolaković ovoj tvrtki gdje ju je sa spomenutim projektima upoznao direktor Damir Jakšić.

– Čistoća ima jedina dva izvora koja je moguće koristiti: Sunce zbog čega će u naredna dva mjeseca biti postavljena mala fotonaponska 10-kilovatna elektrana koja će napajati naša vozila, ali višak ćemo prodavati u mrežu. Istovremeno, intenzivno se radi na jednoj većoj elektrani u kojoj bi struju proizvodio metan s odlagališta, koji sada na žalost uzalud gori, i to 120 kilovata, a snaga bi se u sljedećih 20 godina povećala na 200 kilovata, pojasnio je Jakšić.

Vrlo brzo bit će nabavljeno četiri vozila, a Čistoća kroz tri godine planira sva vozila zamijeniti električnim, osim najvećih kamiona za koje to nije moguće.foto 13 08 treca

– U sljedećih nekoliko mjeseci nabavit ćemo nekoliko električnih viličara kojima mijenjamo stare strojeve, isto tako i kamionet, tu je i nekoliko električnih bicikala, a za ovu godinu planiramo nabaviti jedan manji električni automobil koji bi bio za potrebe zaposlenika po gradu, a isto tako je u planu da kroz nekoliko godina cijeli vozni park prebacimo s dizela i benzina na elektro pogon, kaže Jakšić. Prvi dio pogona za proizvodnju struje iz plina na odlagalištu trebao bi biti u funkciji krajem ove godine. Koštat će milijun kuna – 600 tisuća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 400 tisuća kuna Grad.

Čistoća godišnje troši dva milijuna kuna za eurodizel i ‘elektrifikacijom’ voznog parka tu neće uštedjeti jer većina potrošača tog goriva su veliki teški kamioni koje se neće moći zamijeniti elektrovozilima. No, za sva ostala vozila – osobna i dostavna, ušteda će biti gotovo stopostotna tj. oko 200 tisuća kuna. (Tekst i foto: www.radio-mreznica.hr)

Skip to content