Održana pressica o poslovanju Čistoće

press 29 03 m

press 29 03 mPoslovanje Čistoće u prethodnim godinama i predstojeće aktivnosti – bile su teme konferencije za novinare održane 29. ožujka u prostorijama Čistoće, a kojoj su uz direktora tvrtke Damira Jakšića nazočili i gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek-Hajdin.

(Tekst i foto: www.karlovacki.hr)

Gradska tvrtka Čistoća u zadnjih je deset godina stabilno poslovala, a nakon 2005. godine, kada je imala veliki minus tvrtka je od 2006. na ovamo poslovala pozitivno. Kao i 2006. i danas ima isti broj zaposlenih, 141, od kojih je danas 14 visokoobrazovanih, a prije desetak godina ih je bilo šest. Izmijenila se i dobna struktura zaposlenih, pa je među 75 zaposlenih u proteklih deset godina, 27-ro mladih ljudi. Tvrtka je također kroz javne radove osigurala privremeno zaposlenje za 57 dugotrajno nezaposlenih Karlovčana. U zadnje tri godine prihod tvrtke je u prosjeku 25-26 milijuna kuna. Ove je osnovne pokazatelje danas u Čistoći prezentirao direktor Damir Jakšić.

Ono što je bitno za firmu, da smo u zadnje tri godine napravili restrukturiranje, i pripremili smo firmu da može se prilagoditi novom načinu gospodarenja otpadom. Iako ga država stalno mijenja i nemamo nekakav plan kako bi to trebali raditi mi smo se prilagodili svim mogućim scenarijima, a ujedno smo uspjeli kapacitet Ilovca koji je bio upitan, na neki način smo implodirali, znači postavili smo tako sustav da odlagalište može nesmetano raditi slijedećih četiri ili pet godina, dok se ne utvrdi što će se razvijati s Centrom na Babinoj Gori, rekao je Jakšić.

Naglasio je da su svi ovi rezultati postignuti, a da se sedam godina nije dizala cijena odvoza otada za građane. Uz osnovnu djelatnost, prikupljanje i odvoz otpada, dvije najvažnije aktivnosti bile su sanacija odlagališta na Ilovcu i izgradnja Reciklažnog dvorišta.  

Jedna od važnijih stvari je Reciklažno dvorište, ali u skladu tog centralnog reciklažnog dvorišta i mobilno reciklažno dvorište i cijeli sustav koji je postavljen za recikliranje kao i sustav koji omogućuje građanima koji imaju individualno stanovanje, odvajanje otpada na kućnom pragu. To je samo jedan segment u priči oko recikliranja i odvajanja otpada u gradu Karlovcu, naglasio je direktor Čistoće, kao i da je u ovaj projekt zajedno sa sanacijom odlagališta Ilovac uloženo oko 25 milijuna kuna, gdje je osigurana značajna potpora države, kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Potporu Fonda za zaštitu okoliša smo počeli koristiti kad je krenula sanacija, s time da se taj udio povećao u korist Fonda te je sada na kraju 60 posto ulaganje države. Jedan dio je izdvajao Grad za sanaciju, a u zadnje tri godine mi uz potporu Fonda nabavljamo i kamione, posude i sve što nam treba razvrstavanje otpada na kućnom pragu.

Razvrstavanje otpada jedna je od glavnih smjernica rada i u narednom razdoblju, najavio je Jakšić, kao i izgradnju dva dodatna reciklažna dvorišta. Ono po čemu Čistoća prednjači je sustav evidencije posuda i kanti i očitanja koja se bazira na bar kodovima, za koji su zainteresirane i druge sredine u Hrvatskoj i najavile su da će u tome kopirati Karlovac.

Ovim je rezultatima zadovoljan i gradonačelnik Damir Jelić, koji je podsjetio da je u proteklih deset godina doneseno nekoliko strateških odluka vezanih za Čistoću, od kojih je posebno značajna bila ona o zaustavljanju dovoza otpada izvan Karlovačke županije na Ilovac.

To je bio potez, koji je bio jako težak za tvrtku, međutim pravovremeno smo najavili i iz tog poteza nije došlo ni do kakvog stresa za funkcioniranje tvrtke. S druge strane ta odluka nas nije koštala niti jedno radno mjesto. Upravo suprotno, selekcijom otpada je došlo do desetak novih radnih mjesta. Iz te strateške odluke dogodilo se da mi danas kao grad relativno mirno čekamo razvijanje centra za gospodarenje otpadom jer ipak ove količine koje dolaze na Ilovac će biti zapravo sve manje kako bude selekcija rasla. Nekoliko je strateških odluka u ovih deset godina doneseno koje daju mir građankama i građanima grada Karlovca, da se sustavno i stručno radi u tvrtki Čistoća. Uvjeren sam da će tvrtka i najnovijim izazovima razvrstavanja tada odgovoriti na najbolji mogući način, što se već vidi iz inovativnih rješenja, gdje prednjačimo u Republici Hrvatskoj, dodao je Jelić.  

Skip to content