Na Ilovac će od srpnja dovoziti samo otpad iz Karlovačke županije

vecernji list

Odluku je tvrtka donijela kako bi “štedjela” prostor jer će odlagalište biti aktivno još tri godine. Od ukupne je količine otpada 18% iz drugih županija

vecernji list

Na karlovačko odlagalište otpada na Ilovcu od 1. srpnja više se neće dovoziti otpad iz drugih, nego samo iz Karlovačke županije.

Uglavnom manje općine

Odluka je to gradske tvrtke Čistoća, koja na taj način želi sačuvati preostali kapacitet odlagališta za potrebe stanovnika županije.

Izvor i autor: Vecernji.hr/Piše: Snježana Bičak/VLM

– Odlagalište može zaprimati komunalni otpad još tri godine, odnosno pet ako nam Ministarstvo zaštite okoliša odobri povećanje kote, odnosno ‘brda’ za odlaganje otpada za 13 metara. Stoga smo na početku godine s tvrtkom Eko flor, koja skuplja komunalni otpad iz naše i drugih županija, potpisali ugovor da od 1. srpnja neće dovoziti otpad iz drugih županija. Do tada im je ostavljeno vrijeme za prilagodbu – kazao je Ivan Polović, direktor Čistoće.

Od 66.000 tona neopasnog komunalnog otpada koji je do kraja 2009. dovezen na Ilovac, 12.000 tona, odnosno oko 18 posto, bilo je iz drugih županija – riječ je uglavnom o otpadu iz manjih općina u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji. Zbog te će odluke Čistoća godišnje izgubiti 2,7 milijuna kuna – koliko su gradovi i općine plaćali naknadu za odvoz komunalnog otpada iz svojih sredina u Karlovac. Direktor I. Polović kaže da je to značajan gubitak, jer je riječ o 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda tvrtke, ali da će manjak pokušati namaknuti u poslovanju.

Godišnje raste 15 posto

Od 66.000 tona smeća u 2009. komunalnog je otpada 40.000 tona, a ostatak su zemlja i građevinski materijal koji, po projektu sanacije, služe za zatrpavanje slojeva smeća.

– Do kraja siječnja bit će poznato koliko je otpada završilo na Ilovcu lani. No, sada mogu reći da će ga biti više nego u 2009., jer svake godine bilježimo porast količine otpada 10 do 15 posto. Osim činjenice da se gomila sve više raznovrsnog otpada u kućanstvu, činjenica je i da smo lani podijelili novih 1500 kanti od 120 litara domaćinstvima, pa će i to rezultirati povećanjem količine otpada koji smo sakupili – objasnio je Ivan Polović.

 

Skip to content