Ministar Ćorić: 2018. godina bit će godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom

coric 2

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posjetio je u četvrtak, 01. veljače Karlovačku županiju. U nastavku prenosimo tekst Hrvatskog radio Karlovca (link).

Neki natječaji su već u tijeku, natječaji za informativne, odnosno edukacijske aktivnosti vrijednosti 42 milijuna kuna. Prije nekoliko dana jedinicama lokalne samouprave poslan je poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika. Mi očekujemo da će se ovaj natječaj otvoriti u nekoliko idućih tjedana. U mjesecima koji dolaze očekujemo natječaje za nabavku vozila, odnosno izgradnju sortirnica.”

Ministar se sastao sa županom Damirom Jelićem i njegovim suradnicima te gradonačelnicima i načelnicima općina iz Karlovačke županije. Tema sastanka bila je “Mogućnost sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom”. Nakon sastanka župan i ministar dali su izjave za medije. coric 2 Župan Jelić zahvalio je ministru Ćoriću na dolasku.

-Htio bih se zahvaliti ministru Tomislavu Ćoriću, naime radi se o jedinom ministru nekoliko Vlada, koji je na našem području sjeo u čamac i došao do onih kod kojih je bilo najteže. Poznavajući taj dio njegova senzibiliteta, jednako tako se razrađuju senzibiliteti i sve ono što je vezano uz otpad. Mnogo je bilo tema na sastanku, zahvaljujem ministru na dolasku, kazao je župan Jelić.

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo da su na sastanku predstavili sve aktivnosti, koje ministarstvo planira provesti u 2018. godini vezano uz gospodarenje otpadom.

-Naša tema sukladno vremenu u kojem živimo bila je tema gospodarenja otpadom. Ministarstvo je ovdje predstavilo sve aktivnosti, koje 2018. godine namjeravamo poduzeti, a u kontekstu, odnosno sa ciljem pojačanja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Neki natječaji su već u tijeku, natječaji za informativne, odnosno edukacijske aktivnosti vrijednosti 42 milijuna kuna. Prije nekoliko dana jedinicama lokalne samouprave poslan je poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika. Mi očekujemo da će se ovaj natječaj otvoriti u nekoliko idućih tjedana. U mjesecima koji dolaze očekujemo natječaje za nabavku vozila, odnosno izgradnju sortirnica. Dakle, naš cilj je vrlo jasan, 2018. godina bit će godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, odnosno za sustav cirkularne ekonomije, koji želimo implementirati u Republici Hrvatskoj. Trenutačno stanje odvajanja na kućnom pragu nije zadovoljavajuće, tu je potrebno učiniti značajne napore i mi vjerujemo upravo da ćemo nabavkom spremnika s jedne strane, ali isto tako nadogradnjom infrastrukture omogućiti da do 2020. godine ispunimo ciljeve koje smo si dali, to je 50 posto odvajanja na kućnom pragu. Vjerujemo da to možemo, rekao je Ćorić.    

Ministar Ćorić istaknuo je da je izuzetno zadovoljan sastankom i spremnošću svih sudionika da zajednički krenu u ovaj projekt.

-Ono što me svakako čini sretnim nakon ovog sastanka jest volja, želja i spremnost čelnika jedinica lokalne samouprave, župana i njegovih suradnika da ovom zajedničkom projektu svih nas pristupimo zajedno, dakle da postignemo sinergijski učinak, koji nam je potreban kako bi ispunili ciljeve koji su nam zadani. I da konačno, našim potomcima ostavimo čišću i ljepšu Hrvatsku, kazao je ministar Ćorić. (02. veljače 2018.)

Skip to content