PRESS KONFERENCIJA: smanjene količine prikupljenog miješanog komunalnog otpad, a povećane količine reciklabilnog otpada

… Od 1. srpnja, (kad je krenula provedba novog sustava gospodarenja otpadom) pa do 31. prosinca 2022., zabilježeno je smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 11 posto, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Također, evidentirano je povećanje prikupljenog reciklabilnog otpada za 13 posto u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Prošlogodišnje aktivnosti te plan za ovu godinu, bile su teme danas održane konferencije za novinare.

Direktor Vlatko Ivka u uvodnom je dijelu istaknuo kako je protekla 2022. godina bila radno-intenzivna. Naime, prošlu su godinu obilježile aktivnosti na stvaranju infrastrukture za uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom. Podijeljeni su spremnici za reciklabilni otpad nabavljeni u sklopu Projekta vrijednog gotovo 6 milijuna kuna. Projektom je nabavljeno 22.680 spremnika. Također, nabavljeni su i dijeljeni vrtni komposteri, njih 3000 vrijednosti 1.087,500 kn, vrećice za odlaganje biootpada (466.440 kn). Također, nabavljena su i specijalna komunalna vozila: vozilo za odvoz biootpada (1.447.600 kn), veliki dvokomorac (1.329,001 kn od čega se na EU sredstva odnosi 1.056.622 kn), mali dvokomorac (793 tisuće kuna), novo kombi vozilo – mobilno reciklažno dvorište (196.720,00 kn). Također, nabavljen je samohodni stroj za uništavanje korova parom (255.000 kn), a jučer je započelo postavljanje fotonaponske elektrane na krovu mehaničke radione (106.820 kn).

Zamjenik direktora Ričard Mažuran je govorio o količinama prikupljenog komunalnog otpada. U razdoblju od kad je započela provedba novog sustava gospodarenja otpadom (1. srpnja 2022.) pa do 31. prosinca 2022. godine, u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini, istaknuo je kako je od 1. 7. do 31. 12. 2022. zabilježeno smanjenje miješanog komunalnog otpada od 11 posto, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, te povećanje prikupljenog reciklabilnog otpada za 13 posto od 1.7. do 31. 12. 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

„Možemo biti zadovoljni učinjenim u prethodnoj godini: stvorene su pretpostavke za novi sustav gospodarenja otpadom i sustav funkcionira. No, također treba istaknuti kako smo osim aktivnosti na uvođenju novog sustava gospodarenja otpadom redovito provodili i sve ostale naše aktivnosti“, rekao je direktor Čistoće Vlatko Ivka o protekloj godini.

Najavljujući aktivnosti i investicije za ovu godinu direktor Čistoće je rekao kako se planira nabava tri specijalna komunalna vozila za koja se planira izdvojiti 590.000 eura; planira se nabava dodatnih novih spremnika za miješani komunalni i reciklabilni otpad za što se planira izdvojiti 130.000 eura; novi radni stroj utovarivač (100.000 eura), nabava biorazgradivih vrećica za što se planira izdvojiti više od 66.000 eura. Također, planira se i novo postrojenje za obradu/recikliranje glomaznog komunalnog otpada.

Ove godine mobilno reciklažno dvorište bit će na terenu 5 puta (prošle godine 4 puta), a kako je najavio, u Reciklažnom dvorištu na Ilovcu bit će postavljen aparat za plastičnu ambalažu.

Igor Reškovac, voditelj Odjela tehničke operative najavio je novi Kalendar odvoza. Istaknuo je kako će u nekim dijelovima grada doći će do promjena u terminima odvoza. Reškovac je najavio i da će svi korisnici biti obaviješteni na vrijeme o promjenama, budući će dobiti na kućne adrese Kalendar s rasporedom do kraja godine, koji će biti dostupan i na web stranici Čistoće. Voditelj Odjela tehničke operative rekao je i kako će biti povećan broj odvoza papira i plastike na dva puta mjesečno. Očekuje se da će se s novim Kalendarom odvoza krenuti u primjenu početkom travnja ove godine.

“I ove ćemo godine puno raditi i u dijelu koji se odnosi na gospodarenje otpadom i u dijelu javne higijene”, zaključio je direktor Čistoće Vlatko Ivka te još jednom pozvao građane da u što većoj mjeri odvajaju otpad. Također je zahvalio i medijima na praćenju aktivnosti koje je Čistoća provodila i provodi, s obzirom na značaj informiranja i educiranja građana o odvajanju otpada.

Zamjenica gradonačelnika grada Karlovca, Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo suradnjom i komunikacijom Grada i Čistoće. Istaknula je kako je u tijeku javna nabava za prikupljanje otpadne ambalaže te izrazila nadu kako će za to biti osigurana sredstva Fonda. Rekla je i kako je ove godine za čišćenje javnih površina u proračunu predviđeno 66 tisuća eura više u odnosu na prošlu godinu. Posebno je istaknula trud i zalaganje radnika Čistoće: „Radnici Čistoće svakodnevno su na terenu, operativno rade, i zbog njih je grad čist. Oni su ti zbog kojih se mi osjećamo ugodno u našem gradu“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

 

 

 

 

 

Skip to content