Prenosimo iz medija – Gradonačelnik Mandić: “Cilj nam je potaknuti sve nas na razdvajanje otpada, ali i voditi brigu da to ne bude financijski udar na one najslabije“

(tekst i foto: www.karlovacki.hr)

Nakon što je Ustavni sud proteklog četvrtka privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine, Grad Karlovac je privremeno obustavio javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Karlovca.

Dogodilo se ono što mi govorimo od početka, već dvije godine, a to je da novi sustav gospodarenja otpadom traži zaista potpuno nova rješenja. Cilj nam je s jedne strane uspostaviti novi sustav, potaknuti sve nas na razdvajanje, a s druge strane taj sustav mora imati u sebi element pravednosti na način da onaj tko stvara otpad da se taj trošak na neki način na njega i prenese. Ujedno moramo voditi brigu da to zaista ne bude financijski udar na one najslabije i na tom tragu smatramo da mora doći do promjene Uredbe Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Naglasio je i kako je činjenica da novi sustav povećava troškove komunalnim tvrtkama, u našem slučaju tvrtki Čistoća jer treba uspostaviti potpuno novu infrastrukturu, od spremnika, vozila i svega onog što ide uz to i u tom kontekstu je i bilo predviđeno povećanje cijene u gradu Karlovcu.

-Mi smo obustavili javno savjetovanje i očekujemo da će i Ustavni sud, ali i nadležno Ministarstvo u nadolazećem vremenu uzeti ove naše, ali i prigovore svih u Hrvatskoj kao relevantne i da ćemo ponovno promisliti cijeli taj sustav gospodarenja otpadom, izjavio je prvi čovjek našeg grada.

Dodao je i kako novonastala situacija ne znači da će na području grada Karlovca prestati s aktivnostima koje su pokrenuli.

-Tu prije svega mislim na mogućnosti koje koju naši građani već sada imaju, a to je odvajanje otpada putem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta, kazao je.  Jednako tako Grad Karlovac će, kako je najavio, ove godine na određenim lokacijama gdje su višestambene zgrade krenuti s pilot projektom u sklopu kojeg će instalirati podzemne spremnike, kako svi ti silni spremnici ne bi i estetski narušili izgled grada, a vjeruje i kako će to kasnije biti projekt na razini svih gradskih četvrti gdje postoji višestambeno stanovanje.

Najavio je i kako će gradska tvrtka Čistoća ove godine praktički na tjednoj razini komunicirati prema građanima vezano uz sve ono što je potrebno da novi sustav jednog dana u konačnici i zaživi.

Potvrdio je i kako će tvrtka Čistoća do daljnjega naplatu obavljati po postojećim cijenama. Podsjetio je kako je cijena prvi put mijenjana 2010. godine, a 2013. godine je čak došlo do njezinog smanjenja.

-Valja imati zaista na umu da ta nova infrastruktura za novi sustav gospodarenja otpadom stvarno iziskuje povećana sredstva. Onaj princip koji smo mi zauzeli na početku, a to je da ćemo ipak pokušati povući što više sredstava iz EU fondova, mi se toga i dalje držimo, jer svaka ta kuna i svaki taj euro koji povučemo za uspostavljanje infrastrukture će ustvari smanjiti pritisak na sve nas u Karlovcu, odnosno smanjit će pritisak na povećanje cijene u gradu Karlovcu, poručio je Mandić. (sl)

Skip to content