Predstavljena električna vozila i vozila sa smanjenom emisijom CO2

EL voz 1M

EL voz 1MDirektor ČISTOĆE d.o.o. Karlovac, Damir Jakšić, u srijedu, 19. studenog, predstavio je električna vozila i vozila sa smanjenom emisijom CO2. Predstavljanju vozila bila je nazočna i zamjenica gradonačelnika grada Karlovca Marina Kolaković. Ukupna vrijednost svih vozila je nešto više od 2 milijuna kuna.

Od električnih vozila predstavljeni su jedno osobno vozilo, te dva radna vozila. Osobno vozilo, Aixam, dvosjed, definirano je kao “zatvoreni četverocikl”, i s jednim punjenjem može prijeći od 75 do 100 km. Radno vozilo – kamionet marke Piaggio bit će korišten za održavanja javne higijene odnosno pražnjenje malih posuda za otpad, dok je električni viličar Clark namijenjen prvenstveno radu, odnosno manipulaciji sa miješanim ambalažnim otpadom u sortirnici na Odlagalištu otpada na Ilovcu. Nosivost viličara je 1.600 kg, a visina dizanja do 3,3 m.

Navedena vozila kupljena su vlastitim sredstvima, a zahtjev za sufinanciranje podnijet je Fondu za zaštitu okoliša.EL voz 3M

Od vozila sa bitno smanjenom emisijom CO2  i potrošnjom goriva, nabavljena su 2 nova komunalna vozila s motorima prema Euro 6 normi. Jedno je vozilo mini-smetlar, marke Mitsubishi, zapremine 7 metara kubnih, a namijeno je pražnjenju miješanog komunalnog otpada, na lokacijama gdje je otežan pristup standardnim vozilima za odvoz. Drugo vozilo je specijalno vozilo-navlakač marke MAN TGS 26440, a namijenjeno je odvozu glomaznog otpada i raznog iskoristivog i ostalog otpada u kontejnerima zapremine 15 i 30 m3. Ovo vozilo sufinancirano je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 40 posto.

EL voz 2MZa potrebe električnih vozila uređene su i dvije interne punionice vozila: jedna u dvorištu tvrtke, a druga na Odlagalištu otpada na Ilovcu. Ovih dana u pogon je stavljena i 10 kW fotonaponska elektrana na Ilovcu koja “indirektno” proizvodi energiju za vozila, a višak predaje u električnu mrežu.

press el bicikl M

Direktor ČISTOĆE Damir Jakšić najavio je daljnju modernizaciju voznog parka, odnosno plan je što veći broj vozila zamijeniti električnim, te na taj način doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, ali i uštedama.

Zamjenica gradonačelnika grada Karlovca, Marina Kolaković, izrazila je zadovoljstvo prezentacijom vozila u Čistoći, podsjetivši kako je Grad Karlovac potpisnik Sporazuma gradonačelnika kojim se Grad obvezao da će postati energetski učinkovitiji, te trošiti manje izvora energije koji nisu obnovljivi, kao i smanjiti emisiju CO2. (foto: O. Budimir, HRK)

Skip to content