Postavljanje 500 kontejnera za papir i plastiku za zgrade kolektivnog stanovanja

Čistoća Karlovac započela je s postavljanjem kontejnera za papir i plastiku za zgrade kolektivnog stanovanja. Riječ je o ukupno 500 kontejnera od 1100 litara od kojih je 250 za papir i karton, a 250 za plastiku. Kao i 80 zvona za staklo koja su nedavno raspoređena po gradu, i ovi su kontejneri nabavljeni u sklopu Projekta Grada Karlovca „Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na području grada Karlovca“.

Danas su kontejneri postavljeni za zgradu kolektivnog stanovanja u Ulici Herte Turze 2 te su tom prilikom izjave za medije dali gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i direktor Čistoće Tomislav Polić.

Direktor Polić je za jesen najavio dolazak još 22.100 spremnika (također u sklopu Projekta) i to 10.500 za papir i 10.500  tisuća za plastiku, te 1.100 spremnika za bio otpad, koji će biti podijeljeni zgradama kolektivnog i pojedinačnog stanovanja.

Cilj je povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada odnosno da svaki naš korisnik na svom kućnom pragu može odvajati papir i plastiku od miješanog komunalnog otpada. Na taj način ćemo smanjiti količine miješanog komunalnog otpada, što će doprinijeti i sporijem rastu brda na Ilovcu, rekao je direktor Čistoće.

Ukupna vrijednost svih spremnika je nešto veća od 7 milijuna kuna, od čega je 6 milijuna osigurano putem natječaja Ministarstva zaštite okoliša, dok je Grad osigurao preostalih milijun kuna, rekao je gradonačelnik Damir Mandić govoreći o nabavi spremnika putem Projekta.

Gradonačelnik je istaknuo kako Čistoća mora plaćati ovlaštenim tvrtkama zbrinjavanje plastike i tekstila. Percepcija da se od prikupljene plastike može nešto uprihoditi nažalost danas ne stoji. To je naravno pitanje cijelog sustava i razvoja priče oko zbrinjavanja otpada; danas mi u biti moramo plaćati da bi to bilo ekološki zbrinuto, rekao je gradonačelnik Mandić.

Smetlarnik u Ulici Herte Turze je primjer uređenosti; pod nadzorom je i zaključan te njega mogu koristiti samo korisnici te zgrade. Želja nam je da što više zgrada ima spremnike u smetlarnicama jer će doći do naplate po količini  prikupljenog miješanog komunalnog otpada, najavio je direktor Čistoće Tomislav Polić.

Gradonačelnik Damir Mandić je pozvao sve koji žive u višestambenim zgradama da zajedno s Čistoćom pronađu najoptimalnija rješenja kako bi imali svoje spremnike pod kontrolom. Gradska uprava, Inkasator i Čistoća su u stalnoj komunikaciji i za svaku zgradu tražimo posebno rješenje, rekao je gradonačelnik.

Ove se godine planiralo na devet lokacija u gradu napraviti podzemne spremnike kod višestambenih zgrada. S obzirom na koronu i punjenje proračuna moralo se od toga odustati, međutim, kako je najavio gradonačelnik, te će aktivnosti biti nastavljene kad budu povoljnije prilike.

 

Foto KAportal
Skip to content