Čistoća u “Aktualno u 11”

U četvrtak, 30. travnja direktor Čistoće Karlovac Damir Jakšić i voditelj Sektora novih tehnologija i razvojnih projekata Marijan Butković gostovali su u emisiji Hrvatskog radio Karlovca “Aktualno u 11”. U emisiji je bilo govora o aktivnostima tvrtke, te o projektu kompostiranja.

Direktor Čistoće govorio je o poslovanju tvrtke u prvom dijelu godine. Pri tom je posebno istaknuo kako je to uglavnom pripremni dio godine kada se Čistoća kandidira na linije Fonda za zaštitu okoliša, pa su tako uz pomoć Grada prijavljeni projekti vrijedni oko 3 milijuna kuna. Do sad je Fond odobrio sufinanciranje u iznosu od 1,2 milijuna kuna. “Time omogućujemo građanima besplatnu podjelu posuda kako za običan miješani komunalni otpad, tako i za papir, kompostere itd.”, rekao je Jakšić između ostalog, te dodao kako je počela i “sezona” pranja grada. Podsjetio je i na nabavku novog stroja za čišćenje, te najavio mogućnost širenja poslovanja i na druga područja.

Direktor Čistoće izvijestio je i kako je u tijeku uigravanje ekipe za punjenje vreća: “Istovremeno pripremamo se i za onaj segment koji nam je zadan od Stožera za zaštitu od poplava. Upravo je bio trening s vatrogascima kako bi se taj proces mogao obaviti bez zastoja, rekao je Jakšić istaknuvši kako je potrebno napuniti 15 do 20 tisuća vreća za 6 do 8 sati.

U drugom dijelu emisije bilo je govora o projektu kompostiranja. Naime, HEINEKEN Hrvatska je na svojem donacijskom natječaju “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, za 2014. godinu, između ostalih projekata prepoznao i značaj projekta Čistoće pod nazivom “Odgovorno postupanje s bio razgradivim otpadom”, te se aktivno kroz donaciju, s 37,5 tisuća kuna uključio u njegovu realizaciju, dok će preostalih 60 posto sredstava osigurati Čistoća. Projektom će biti pokriveni Dubovac i Borlin.

“Krenulo se u MO Borlin budući većina građana živi u kućama gdje je velika mogućnost kompostiranja u vlastitim vrtovima”, rekao je Butković istaknuvši kako je na Borlinu veliki odaziv: od 330 kućanstava uključeno je 212. “Projekt na Borlinu bit će nastavljen i zaključen, dok će na Dubovcu, gdje smo predvidjeli obuhvatii 160 kućanstava biti uskoro pokrenut”, rekao je Marijan Butković.

Skip to content